Εκδρομή στελεχών του νεανικού έργου στο Πόρτο Χέλι… κι όχι μόνο!

Σχόλια 0
30/08/2024
Εκδρομή στελεχών του νεανικού έργου στο Πόρτο Χέλι… κι όχι μόνο!

Ανήμερα του διδασκάλου του Γένους μας, του Πατροκοσμά του Αιτωλού, αχάραγα της 24ης Αυγούστου, μια παρέα πενήντα περίπου νέων (ψυχή τε και σώματι) ανθρώπων επιβιβάζεται στο πούλμαν και ξεκινά το μακρύ της ταξίδι. Προορισμός το Πόρτο Χέλι, μέσω όλης σχεδόν της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Η διαδρομή κάθε άλλο παρά μονότονη. Αφού είπαμε το “Άξιος” συμπροσευχόμενοι και παρακολουθώντας διαδικτυακά την εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του πατρός Δημήτριου Μούτσου, σταματήσαμε στην Άρτα, στο θρυλικό γιοφύρι που στέκει έως σήμερα αγέρωχο σε πείσμα του ποιητή, μα και στην Παναγιά την Παρηγορήτισσα με τις βυζαντινές τοιχογραφίες. Έπειτα Ναύπακτος με το ενετικό λιμάνι, το κάστρο και το πάρκο Θερβάντες και στο τέρμα της Ιονίας Οδού Ρίο-Αντίρριο, το πέρασμα στην Πελοπόννησο.

Μοριά την έλεγαν τα ένδοξα χρόνια του ξεσηκωμού, μα όπως και να την πεις η Πελοπόννησος είναι γη Αγίων και Ηρώων. Η παρέα μας πήρε από τη Χάρη και την ευλογία των νεομαρτύρων Κωνσταντίνου του Υδραίου – φανοστάτη και τέκνο του Αργοσαρωνικού στα σκοτεινά χρόνια του οθωμανικού ζυγού – και Αναστασίου του Ναυπλιέως, πολιούχου της πρώτης πρωτεύουσας, ενώ με σεβασμό σταθήκαμε κάτω απ’ τα φύλλα της ελιάς που “είδε” το μαρτύριό του. Παράδειγμά μας το θάρρος κι η ανδρεία των αγωνιστών μας: στην Ύδρα φέραμε στον νου κι ατενίσαμε το άγαλμα του μπουρλοτιέρη Ανδρέα Μιαούλη και των ναυάρχων Κουντουριωτών και στις Σπέτσες επισκεφτήκαμε το αρχοντικό της καπετάνισσας του αγώνα, της Μπουμπουλίνας, που με κόπο και έγνοια διατηρούν οι απόγονοί της. Στο Ναύπλιο αναστοχαστήκαμε την αυταπάρνηση του Κολοκοτρώνη, του Γέρου του Μοριά, που ο εμφύλιος σπαραγμός έκλεισε στο κελί-σπήλαιο στο Παλαμίδι και θαυμάσαμε τη θυσία του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, του Ιωάννη Καποδίστρια, όπως μαρτυρά ακόμη το σφηνωμένο βόλι στον τοίχο του Άη Σπυρίδωνα…

Μα κι άνθρωποι του σήμερα μας δίδαξαν. Ο χαριτωμένος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος, γνωστός κι αγαπητός, μας άνοιξε ο ίδιος τον Ναό και μας ξενάγησε στο μουσείου του Αγίου Λουκά του Ιατρού, έξω απ΄το Ναύπλιο, με λείψανα, την άφθαρτη καρδιά του Ομολογητή που χτυπούσε μόνο για να αγαπά, καθώς και προσωπικά του αντικείμενα: τα γυαλιά, την αρχιερατική του μίτρα, το στηθοσκόπιό του. Ο φιλόξενος εφημέριος του Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ερμιόνης, ο πατήρ Δημήτριος, μας υποδέχτηκε στην κυριακάτικη Λειτουργία σαν δικούς του ανθρώπους και μετά το “Δι’ ευχών” μας πρόσφερε μαζί με την πρεσβυτέρα και τους ενορίτες πλούσιο πρωινό. Κοινή αγάπη η χριστιανική κατασκήνωση, είτε μιλάμε για Αίγινα και Πόρο είτε για Πήλιο και Μπέλλες, κοινή διαπίστωση το “Οι Χριστιανοί αγαπιούνται πριν γνωριστούν”!

Τοπία όμορφα, ανάγλυφο ορεινό – αυτό μας εξασφάλισε άλλωστε τη νίκη στον Αγώνα της εθνικής παλιγγενεσίας-  παραλίες κι ακτές γαλαζοπράσινες. Τα λιθόστρωτα στενά των Σπετσών, τα γραφικά σοκάκια που μόνο με τα πόδια ή γαϊδουράκι τα διασχίζεις της Ύδρας, οι καφετέριες κι οι ταβέρνες του Ναυπλίου, η θέα από το Παλαμίδι, οι νυχτερινές βόλτες στο Πόρτο Χέλι και την Ερμιόνη… Μπάνια, παιχνίδια, δρομολόγια με καραβάκια και πούλμαν, φωτογραφίες -πολλές φωτογραφίες για να “αιχμαλωτίσουν” τις ωραίες στιγμές- συζητήσεις και τραγούδια: όλα μας δίδαξαν την ομορφιά, μα σίγουρα μας έκαναν -αρκετούς άγνωστους μεταξύ μας μέχρι χθες- παρέα, έτοιμους και με γεμάτες μπαταρίες για τον χειμώνα.

Κι αφού οι μέρες πέρασαν γρήγορα, πήραμε τον δρόμο της επιστροφής. Ισθμός της Κορίνθου, Αττική και ένα σύντομο “ευχαριστώ και παρακαλώ” στον Όσιο Πορφύριο, στο Μήλεσι Αττικής, τελευταία ευλογία της εκδρομής μας. Μπαίνοντας στη βροχερή Θεσσαλονίκη δώσαμε όλοι φθινοπωρινό ραντεβού στην ανακαινισμένη Κατακόμβη μας, για την κάνουμε μια γωνιά καλοκαιριού μέσα στον χειμώνα.

Μπορείτε να βρείτε φωτογραφικό υλικό εδώ.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Μπορείτε να γράψετε κάποιο σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί . Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.