Καλοκαιρινή Εκδρομή Στελεχών στα Χανιά

Σχόλια 0
05/09/2023
Καλοκαιρινή Εκδρομή Στελεχών στα Χανιά

Τα μικρά φωτάκια της πόλης σβήνουν. Η πόλη ξυπνάει… XANIA. Μια πόλη όχι γνώριμη, αλλά μια πόλη που έγινε οικεία, δική μας. Μια ομάδα ανθρώπων όλων των ηλικιών, όλων των δεκαετιών, με πολλά συμπράγκαλα στο χέρι επιβιβάζεται στο λεωφορείο. Και το ταξίδι ξεκίνησε. Θεσσαλονίκη-Πειραιάς, Πειραιάς-Χανιά. Πολλά χιλιόμετρα μαζί με πολύ κουβεντολόι, πολύ παρέα, ωραία παρέα.

Το ταξίδι, όμως, ουσιαστικά ξεκινά όταν πατήσεις το πόδι σου στον προορισμό σου.

ΧΑΝΙΑ. Ένας προορισμός γεμάτος Αγίους. Βγαίνανε θαρρείς από τα ασκηταριά τους για να μας συναντήσουν. Τα γόνατα λυγίζανε από τα πολλά σκαλιά μα εμείς εκεί, μικροί, μεγάλοι να τους συναντήσουμε όλους. Μοναστήρια βουτηγμένα μέσα στην πρασινάδα των Χανίων και άλλα μέσα στην πόλη, μια ανάσα απ΄ τους ανθρώπους. Γεροντάδες και γερόντισσες μπροστά από την εποχή τους. Με χιούμορ, με πάθος, με ταπείνωση, με πίστη. Πολύ λίγη σύμφωνα με εκείνους. Με παιδαγωγικό χαρακτήρα για μας. “Άθελά” τους μας δίδαξαν. Η μοναχή ξεναγός στο μοναστήρι της Μεταμόρφωσης, η γερόντισσα στο μοναστήρι της Παναγίας Χρυσοπηγής, ο Δεσπότης των Χανίων και ο  Δεσπότης του Ρεθύμνου, ο μοναχός στο ιστορικό  Αρκάδι και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στον Άγιο Νικηφόρο τον λεπρό. Μας δίδαξαν με το λόγο τους, με τις πράξεις τους, με την στάση τους, με το χαμόγελό τους και με το δάκρυ τους. Είδαμε, ακούσαμε και χόρτασαν τα μάτια μας, η καρδιά μας, η ψυχή μας.

Χορτάσαμε και με τα όμορφα λυχναράκια της κυρίας Κλειούς στο Αρκάδι (θέλουμε την συνταγή). Ευχαριστηθήκαμε με τα καλιτσούνια, με το γαμοπίλαφο, με το τσιγαριστό, το αντικριστό, την μπουγάτσα του Ιορδάνη. Αλλά και τις θάλασσες ευχαριστηθήκαμε. Φαλάσαρνα, Αγία Μαρίνα, Λουτρό (παραλία στο Λιβυκό πέλαγος). Μα και τις βόλτες χαρήκαμε μέσα στην παλιά πόλη των Χανίων, στο ενετικό λιμάνι με τον φάρο του, στην Παναγία την Τριμάρτυρη, στο Γυαλί τζαμί, στους τάφους των Βενιζέλων, αλλά και την βαρκάδα με το καϊκάκι στα Σφακιά. Όλα ήταν όμορφα… Θυμόμαστε τα λόγια του Οσίου Πορφυρίου που ευλόγησε αυτόν τον τόπο: «Όλα είναι άγια και η θάλασσα και το μπάνιο και το φαγητό. Όλα να τα χαίρεστε. Όλα μας πλουτίζουν, όλα μας οδηγούν στην μεγάλη αγάπη, όλα μας οδηγούν στον Χριστό… αφού όλα γύρω μας είναι σταλαγματιές της αγάπης του Θεού». Ακόμα και το Κρητικό γλέντι στα Περιβόλια. Αχ αυτό το γλέντι και ο χορός. Καλοί οι Κρητικοί στα κρητικά τους. Μα και εκείνοι οι Θεσσαλονικείς; Όλοι τελικά φλέβα κρητική έχουμε. Ο Βασίλης σίγουρα είναι από τα Χανιά και ο Θανάσης ή από το Ηράκλειο ή από το Ρέθυμνο κρατάει η γενιά του. Και εμείς όλοι χορέψαμε και τραγουδήσαμε σαν βέροι Κρητικοί.

Η φετινή εκδρομή είχε και πολλά ευτράπελα, πολλά απρόοπτα. Πολλούς οδηγούς πολλά λεωφορεία. Δεν υπάρχουν άσχημα όμως όταν το κουμπί της διάθεσής σου είναι γυρισμένο στο συν. Και εμείς ήμασταν όλοι θετικοί στην καλή διάθεση. Ευχαριστούμε πολύ, για άλλη μια φορά, για άλλη μια χρονιά, τον Σεβασμιώτατο Πατέρα μας για την ευλογία του, τους πατέρες που με τη δική τους υπομονή και επιμονή πραγματοποιήθηκε αυτή η εκδρομή, που γέμισε τις μπαταρίες μας για τον χειμώνα που έρχεται.

Και εις άλλα με υγεία.

Μπορείτε να βρείτε φωτογραφικό υλικό εδώ.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Μπορείτε να γράψετε κάποιο σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί . Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.