Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας
Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας (κατά κόσμον Μάρκος) Τύρης, γόνος μικρασιατικής καταγωγής, γεννήθηκε στα Διαβατά Θεσσαλονίκης το 1958.
Πραγματοποίησε τις εγκύκλιες σπουδές του στον τόπο καταγωγής του και στη συνέχεια φοίτησε στην Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας. Έλαβε το πτυχίο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Λαμίας και ακολούθως το πτυχίο της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ομιλεί την Τουρκική γλώσσα.
Μετά το πέρας των σπουδών του εργάστηκε επιτυχώς στη γνωστή βιομηχανία μπισκότων “Παπαδοπούλου” ως εργάτης και στη συνέχεια ως διοικητικό στέλεχος.
Εκάρη Μοναχός και χειροτονήθηκε Διάκονος το έτος 1984 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Nεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Διονύσιο. Το ίδιο έτος χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου. Ακολούθως έλαβε και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου.
Διετέλεσε Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. Από το 1989 έως και την εις Επίσκοπον εκλογή του υπήρξε υπεύθυνος του Γραφείου Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη.
Την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου του 2004, μνήμη του Αποστόλου Θωμά, εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.
Την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2004, μνήμη των αγίων μαρτύρων Ευλαμπίου και Ευλαμπίας, εχειροτονήθη Επίσκοπος εις τον Καθεδρικό Ναό Αθηνών.
Την Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2004, Σύναξη πάντων των εν Νεαπόλει αγίων Μαρτύρων, ενεθρονίσθη εις τον Καθεδρικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου Νεαπόλεως.
Η Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως
Η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως ιδρύθηκε με το 411/16.04.1974 Νομοθετικό Διάταγμα της Ελληνικής Κυβέρνησης, αφού προηγήθηκε σχετική απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Οι ουσιαστικές ανάγκες για τη διαποίμανση του συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού της Θεσσαλονίκης, συμπεριλαμβανομένου, εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος, των προαστίων και των περιχώρων της πόλης, οδήγησαν νομοτελειακά στην κατάτμηση της παλαιφάτου Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, η οποία μέχρι τότε (1974) είχε την ευθύνη της εκκλησιαστικής διοίκησης των περιοχών αυτών.
Ιδρύθηκαν για το λόγο αυτό δύο Μητροπόλεις: η Ι. Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς για τις περιοχές ανατολικά του κύριου πυρήνα της πόλης και η Ι. Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως για τις δυτικές συνοικίες και τα περίχωρα αυτών.
Πρώτος Μητροπολίτης της νεοσύστατης Ι. Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως εξελέγη ο μακαριστός κυρός Διονύσιος Λαδόπουλος, που εποίμανε για μία τριακονταετία (1974-2004) με περισσή αγάπη και διακονία το χριστεπώνυμο λαό της τοπικής εκκλησίας. Τον διαδέχθηκε ο νυν Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ κ. Βαρνάβας.
Αρχικά, στις περιοχές αυτές, τις «εκτός των τειχών» της πόλης, είχαν εγκατασταθεί πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής (π.χ. Νέα Μενεμένη, Νέα Μαγνησία, Διαβατά, Νέα Ευκαρπία) και στη συνέχεια, μετά τη δεκαετία του ΄60 και ΄70, ιδρύθηκαν νεότεροι συνοικισμοί, άμεσο αποτέλεσμα της αστυφιλίας. Οι υπάρχοντες οικισμοί (Χορτιάτης, Ασβεστοχώρι, Εύοσμος, Πεντάλοφος κ.ά.) ενσωματώθηκαν και αποτέλεσαν τον λειτουργικό ιστό της νεοσύστατης Μητροπόλεως. Πρόσφατα, μετά το 1990, όλες οι παραπάνω περιοχές απέκτησαν μία νέα δυναμική με τους «νεοπρόσφυγες».
Όταν ιδρύθηκε η Μητρόπολη υπήρχαν μόλις είκοσι ενορίες, διάσπαρτες στον εκτεταμένο χώρο ποιμαντικής ευθύνης της. Όμως, οι νεόκοποι κάτοικοι των περιοχών αυτών, έχοντας πάντοτε ως σημείο αναφοράς την Εκκλησία και το ζωτικό της κύτταρο, την Ενορία, προσπάθησαν, με αξιοσημείωτο μεράκι και ζήλο, να δημιουργήσουν και να καταξιωθούν. Στον αγώνα τους αυτό στάθηκε αρωγός και πρωτοστάτης η τοπική Εκκλησία με το πολύπλευρο κοινωνικό, ποιμαντικό, φιλανθρωπικό έργο της. Σήμερα, τριάντα πέντε χρόνια μετά, λειτουργούν 45 ενορίες, 10 ενοριακά συσσίτια, 1 παιδικός σταθμός, 3 ξενώνες φιλοξενίας, παιδικές κατασκηνώσεις και πολλά αλλά προς ωφέλεια και εξυπηρέτηση των πιστών.
Βρείτε περισσότερα εδώ.